Štiavnicke tajchy – miesto, ktoré nám môžu v zahraničí len závidieť

Zdieľať
Img_3889.jpg

Slovensko síce rozlohou nepatrí k tým najväčším krajinám, no o to viac sa môže pochváliť veľkým prírodným bohatstvom. Či už v podobe našich národných parkov, ale aj viacerých jazier či plies, ktoré sa na našom území nachádzajú. Avšak často k tomuto prírodnému bohatstvu patria aj umelo vybudované jazerá, ktoré však dotvárajú jedinečnosť Slovenska. Patria sem aj Štiavnicke tajchy. Už ste o nich počuli?

Čo sú Štiavnicke tajchy?

Štiavnické tajchy sú umelo vytvorené jazerá, ktoré boli pôvodne vybudované pre potreby historických štiavnických baní. Hlavným dôvodom ich vybudovania bol nedostatok vody. A preto v centre pohoria museli banskí inžinieri vyriešiť tento problém vybudovaním dômyselného vodohospodárskeho systému, ktorý nemá v Európe obdobu.

Hlavný význam tohto vodohospodárskeho systému

Jeho hlavným účelom bolo zachytávanie zrážkovej vody z horských svahov a systémom jarkov privádzať túto vodu do vodných nádrží. Voda v jazerách sa potom odvádzala do baní a hút, kde následne poháňala rozličné banské stroje a zariadenia.

Vznik týchto jazier?

Najviac tajchov a jazier vzniklo v období 18. storočia. V tomto období sa na ich projektovaní a výstavbe podieľali predovšetkým Mikovíni a Hellovci.

Tie naj tajchy v tejto oblasti

Pôvodne bolo v Štiavnických vrchoch dohromady približne 60 tajchov. V súčasnosti sa ich počet zmenšil už len asi na tretinu. Najväčšie je Počúvadlianske jazero s rozlohou 11,73 hektára. Najvyššie položeným jazerom je Ottergrundské jazero, ktoré leží na východnom svahu Paradajsu v nadmorskej výške 939 metrov.

Súčasné využitie týchto tajchov

V súčasnosti tieto tajchy už neslúžia pôvodnému účelu, kvôli ktorému boli vybudované. Ale v lete sa využívajú na rekreačné účely. Už ste rozmýšľali nad dovolenkou na tomto nádhernom mieste? Využívajú sa aj ako zdroj úžitkovej vody a tajch Rozgrund dokonca ako zdroj pitnej vody pre mesto Banská Štiavnica.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom